Samoniklo jestivo i ljekovito bilje

Dragi moji, kreće 3. sezona edukativnih radionica u Prirodi 'Samoniklo jestivo i ljekovito bilje'.

Nakon zimskih mjeseci naše tijelo žudi za svježim zrakom i laganijom prehranom kako bi se oslobodilo nakupljenih toksina, a to često osjetimo kao tzv. proljetni umor kojeg prati manjak energije, bezvoljnost… Boravkom u šumi, dok sakupljamo jestive listiće i izbojke medvjeđeg luka i koprive, bilo sami ili u ugodnom društvu, obnavljamo iscrpljene zalihe minerala i vitamina u tijelu, te izgubljeni kontakt i komunikaciju sa Majkom Prirodom. Dajemo priliku sami sebi – da probudimo i upoznamo onog iskonskog sebe te otkrijemo biljne mudrosti i znanja koja su usađena u našim stanicama.

U današnje vrijeme snalažljivost i vještina preživljavanja postale su karakteristike bez kojih nema opstanka, a niti stabilnog zdravlja. 

Koliko dobro poznaješ našu divlju (samoniklu) floru? Sakupljaš li divlje jestivo bilje i koristiš li ga u svojoj prehrani? Muči li te nesigurnost, ili možda drži neki strah od realnih opasnosti trovanja uslijed sličnosti otrovnih i jestivih biljaka? A htio/la bi ih sa sigurnošću ubrati i spremiti za zimske mjesece, za sebe i svoju obitelj?

 

Svim navedenim tematika bavimo se na radionicama, a očekuje te i:

*Edukativna biljna tematika popraćena sa tekstualno-slikovnim materijalima kojih sam sama autor (agronom po struci, član Hrvatskog botaničkog društva već 10 godina, autorica stručnih tekstova u časopisu 'Gospodarski list')

*Učenje na terenu, u praksi sa društvom sličnih uvjerenja i životnih ciljeva (često ostanemo povezani preko privatnih whatsapp grupa i izrode se lijepa prijateljstva, spoje se 'srodne duše')

*Sakupljanje, a kasnije i kušanje divljeg jestivog bilja na zajedničkom ručku (dio vam ja pripremam, a dio birate sami od svježe ubranog bilja)

Na kraju radionice imat ćemo malu provjeru znanja kako bi najboljeg polaznika dočekalo još jedno zdravo, biljno iznenađenje!

 

Sve radionice se održavaju u mojem malom mjestu Malunju pored Jastrebarskog, u drvenoj kućici pored šume i po raznim lokacijama u Prirodi (staništa šume, šumskog ruba, livade, puteva).

Datumi: 15.04./ 29.04./ 20.05.

Vrijeme: 10 – 18 h

Mjesto: Malunje (Jastrebarsko)