Podrži moju Priču

Čime se to bavim, s kojim ciljem i malo o mojoj malenkosti…

Kako sam odrasla na selu u obitelji koja se generacijama bavi proizvodnjom hrane (voće i povrće) nije ni čudo da sam zavoljela biljke i krenula djedovim stopama; edukaciji o poljoprivredi i životu na selu. Uz sve to krenulo je i moje zanimanje za ljekovito I jestivo divlje bilje; prvo kao potreba da ih sakupljam za strica koji je mornar, a drugo da se izliječim i ostanem zdrava do kraja života. Kasnije kad je došao pubertet, a ja sam voljela čitati stričeve travarske knjige, umislila sam si da sam debela i samo sam brala biljke za mršavljenje. Hahaha :))) Ajme kak sam tad bila mršava i shvatila na jednoj školskoj slici da je to previše pa sam malo stala. U školi sam i prodavala čajne mješavine jačim curkama da smršave ko i ja! Kasnije se to razvilo na izradu balzama, macerata i sve što jedna znatiželjna djevojka okružena livadama i šumom poželi stvoriti iz tih ljekovitih travčica.

Agronom sam po struci (mag. ing. agr.), član Hrvatskog botaničkog društva već 13 godina, autorica stručnih tekstova u časopisu 'Gospodarski list', a danas se već četvrtu godinu zaredom bavim radionicama o samoniklom jestivom i ljekovitom bilju (od proljeća 2020.). Više o radionicama i mojim ciljevima za oživljavanjem starih i zaboravljenih biljnih znanja i vještina pročitaj u nastavku.

U današnje vrijeme snalažljivost i vještina preživljavanja postale su karakteristike bez kojih nema opstanka, a niti stabilnog zdravlja. Koliko dobro poznaješ našu divlju (samoniklu) floru? Sakupljaš li divlje jestivo bilje i koristiš li ga u svojoj prehrani? Muči li te nesigurnost, ili možda drži neki strah od realnih opasnosti trovanja uslijed sličnosti otrovnih i jestivih biljaka? A htio/la bi ih sa sigurnošću ubrati i spremiti ih za zimske mjesece, za sebe i svoju obitelj?

Svim navedenim tematika bavimo se na mojim radionicama 'Samoniklo jestivo i ljekovito bilje' koje se odvijaju u Prirodi - staništa šume i livade okolice Jastrebarskog. Cilj mojeg projekta 'Povratak Prirodi kroz upoznavanje samoniklog jestivog bilja' je napisati i izdati praktični priručnik sa jestivim divljim biljem i receptima koji bi ljubitelje biljaka više upoznao sa zaboravljenim vrijednostima jestivog divljeg bilja. Kroz druženja sa lokalnim starijim stanovništvom - koje je i zbog prijašnjeg načina života iz svoje mladosti (siromaštvo, nedostatak hrane) moralo itekako poznavati i razlikovati jestivo bilje od otrovnog, kroz terensko sakupljanje fotografija jestivog divljeg bilja i edukativne radionice sakupljam si zlata vrijedne informacije za navedeni priručnik.

Svaki oblik Vaše podrške; od dolaska na radionice i kupnje biljnih pripravaka od ljekovitog i jestivog samoniklog bilja povećava moju šansu za ostvarivanjem gore navedenog cilja; izdavanja edukativnog priručnika. Još jedan od mojih ciljeva koji bi nam svima donio kvalitetnije edukativne radionice o samoniklom jestivom i ljekovitom bilju je izgradnja moje drvene kućice na brijegu iza moje kuće. To je moja djedovina i dar od tate kako bi nastavila raditi ovo što radim i ostala živjeti na selu. 

Zamislite dugački drveni stol ko u Harry Potteru, kuhalo na svakoj strani, žličice, lončići, lijevci, staklenke sa suhim biljem i začinima, alkoholima, octevima, a na drvenom zidu samo vise portreti suhih herbariziranih lokalnih livadnih ljepotica koje mame na učenje o njima. Ah! Plus male drvene  kućice u blizini gdje ćete moći prenoćiti, a u kućici samo krevet, kupaona i staklena stijena sa pogledom u šumu. Koji zen i jednostavnost koja je današnjem čovjeku jedino i potrebna da se dobro opusti i odmori.

Hvala od srca svakome od Vas dragi moji na bilo kojem obliku podržavanja mojeg malog biznisa! Jer zapravo na taj način i sami počinjete stvarati bolje navike u Vašem svakodnevnom životu; od bivanja svjesnim činjenice da smo ono što jedemo, ono što udišemo i ono što nas okružuje. Vjerujem da ćete sad češće otići na obližnju livadu ili u šumu i početi otkrivati sve blagodati našeg samoniklog jestivog i ljekovitog bilja. 

U biljkama se nalazi lijek za svaku tegobu. U biljkama je naša hrana za zdravo tijelo, energetska podrška našem biću, tj. unošenjem divljeg bilja u naš organizam jačamo svoju životnu energiju, čistimo 'blokade' koje nas sprječavaju da živimo balans i obilje zdravlja svaki dan svojega života. 

Želim Vam da i sami otkrijete vlastite vještine i znanja o našem autohtonom divljem bilju. Vratiti se Prirodi znači vratiti se natrag ka sebi, u jednostavnost svakodnevnog života koja donosi dugoročni mir i zdravlje. To Vam želim dragi moji.

Radionice – Gabysgarden (itisgabysgarden.com)
Tinkture – Gabysgarden (itisgabysgarden.com)
Ljetni proizvodi i setovi – Gabysgarden (itisgabysgarden.com)

Vaša Gaby!