DIY radionica 'Divlja hrana'

'Ono si što jedeš? - nije li tako?

Prehrana u koju uvrstimo samoniklo/divlje jestivo bilje (mladi izbojci, listovi, cvjetovi, korijenje, itd.) znatno je bogatija hranjivim tvarima (vitaminima, mineralima) i bioaktivnim komponentama koje imaju pozitivan učinak na naše fizičko zdravlje, trenutno emotivno stanje te životnu energiju.

Naši bliski i dalji preci itekako su se služili svime što Priroda daje tijekom cijele godine, ne samo zbog siromaštva i nedostatka informacija, nego zbog nedostupnosti trgovina u njihovom malom mjestu, nedostatka automobila i vremena koje su trošili na seoske radove. Svako godišnje doba nosilo je svoje darove Prirode koje su oni s poštovanjem i razvijenim vještinama za preživljavanjem te ostajanjem zdravima koristili u svojem svakodnevnom životu. Tako je, tatin školski prijatelj iz sela često dolazi kod nas i svaki put me očara svojim korisnim starim znanjima o jestivom divljem bilju koje on dandanas i sam koristi.

Ako voliš kuhati, sjeckati, isprobavati nove okuse te na praktičan i kreativan način učiti o našem jestivom divljem bilju pridruži nam se na ovoj jedinstvenoj radionici DIY 'Divlja hrana', 22.04.2023. (subota) u Jastrebarskom.

Pripremat ćemo ukusnu, vrhunsku zdravu hranu od jestivog divljeg bilja kako bi zapravo uvidjeli jednostavnost pripreme takvih obroka i naučili načine kako ih čuvati na kraći i duži vremenski period. Sve što pripremimo i spremimo u staklene teglice ponjet ćete si doma (kao i mini kuharicu sa receptima). Zajedno ćemo pripremiti divlji ručak koji će nam biti zdrava okrepa nakon učenja i rada.

 

Menu (naš domaće-divlji ručak + zadnja 2 koje si nosite doma):

-        Čaj, kava i domaći višnjevac za dobrodošlicu

-        Divlja juha

-        Zeleni njoki od batata u umaku od sira

-        Kiš pita sa divljim biljem

-        Slane palačinke sa medvjeđim lukom

-        Namaz avokado/grah sa divljim biljem

-        Biljna sol

-        Ukiseljeni pupovi medvjeđeg luka

Lokacija radionice: okolica Jastrebarskog Mountain studio, Sculpture atelier, Plešivica 30 g, vl. Marina Stoponja, akademska kiparica

Datum:      07.06.2023

Trajanje:    12–18 h, okupljanje svih polaznika radionice u 11:15 h u Jastrebarskom (parking Lidla)

Što ponijeti sa sobom:  Košaru ili platnenu torbu za uvodni dio – foraging i upoznavanje se aktualnim jestivim divljim biljem. Penkalu/olovku za pisanje bilješki u radnu skriptu koju dobijete na početku radionice. Dobro raspoloženje i vedar duh za učenje o biljkama te gurmanski duh sa dobrim apetitom.

*Što se tiče prijevoza do Jastrebarskog, svi koji nemate svoj auto dogovorit ćemo se tako da se povezete sa onim tko ga ima, a to se dogovorimo tijekom prijave za radionicu.

*Svi polaznici dobivaju:

- radnu skriptu i recepte hrane koju imamo za ručak

- domaće-divlji ručak i okrepljujuće alkoholne i bezalkoholne napitke da nas ojačaju kako bi sve lijepo pripremili i skuhali

- sve što ćemo dodatno pripremati od hrane (biljna sol i ukiseljeni pupovi) nosite si doma u staklenim bočicama sa etiketom (kako bi znali što se nalazi u staklenci).

Prijava ide isključivo putem maila sa podacima: ime, prezime i adresa, te informacija imate li svoj prijevoz do Jastrebarskog ili ne. 

Cijena radionice po osobi iznosi 69 €